"Jó látás, jó közérzet." Mi azért vagyunk, hogy Ön jobban lásson!

Miután meghatározták a dioptriát és kiválasztottuk szemüvegkeretünket, már csak a szemüveglencse kiválasztása van hátra.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/2702/a-szemuveglencse-kivalasztasa

 

A szemüveg elengedhetetlen és legfontosabb része a szemüveglencse.szemuveg-1

A szemvizsgálatot követően, a szükséges dioptria ismeretében, a megfelelő szemüveglencse kiválasztása van hátra, ami sok esetben a szemüvegkeret fajtáját is befolyásolhatja.

Ha a lencse nem megfelelő minőségű és típusú, akkor a szemüveg többet árt, mint használ viselője számára. Az Ön igényeinek legmegfelelőbb szemüveglencse kiválasztásában szakmai tapasztalatunkkal segítjük, hogy garantáltan elégedett legyen szemüvegével.

 

Lencsetípusok:

Az egyfókuszú szemüveglencse - másnéven unifokális lencse - teljes felületén ugyanannyi a dioptria lefutása. Adott távolságra nyújtanak éles látási lehetőséget és egy adott dioptriával készülnek. Fiatal korban mindenhová élesen látunk, és mindig az éppen aktuális, de egy dioptriával elegendő szemüvegünknek rendelkeznie. Amikor a szem természetes öregedése folytán azonban már nem elég egyetlen dioptria az éles látáshoz, hanem szükségünk van külön közeli, és külön távoli korrekciókra akkor választjuk a több dioptria értéket tartalmazó lencsetípusokat (bifokális, multifokális lencséket).

A bifokális lencse esetén a lencse két fókuszú, a különböző törőerejű lencserészek között vékony vonal látható. A közeli korrekció, olvasó dioptria alul helyezkedik el. Alakja alapján van pajzs- és körbifocalis lencse. A felső részen általában a távoli korrekció van becsiszolva.

A multifokális (progresszív) lencse szintén két fokuszú, de a bifokális lencsékkel szemben az összeillesztés teljesen láthatatlan. Ezek a legkorszerűbb lencsék, melyeknél a távoli és közeli dioptria között folyamatosan (progresszíven) változik a dioptria értéke. A korábban széles körben használt bifokális lencsék kiváltására fejlesztették ki őket, aminél nem csak szebbek, de viselésük is sokkal komfortosabb, a két dioptriaérték közötti ugrás hiánya miatt. Ugyanakkor előfordul, hogy megszokásuk néhány hét türelmet igényel.

A munkaszemüveg lencsék, olyan speciális progresszív jellegű lencsék, amelyeket nem általános viselésre, hanem asztalnál végzett munkához és szabadidős tevékenységhez fejlesztettek ki. Ilyen típusú szemüveggel az olvasó távolságtól akár 1-3 méterig is élesen látunk.

 

A lencse anyaga

A lencse készülhet üvegből és műanyagból. A műanyag lencsék könnyebbek, kevésbé törékenyek, ennek következtében biztonságosabbak, viszont könnyebben karcolódnak, mint az üveglencsék.

 

Fényáteresztő képesség lehetőségei

- teljesen átlátszó lencsék;

- különböző fokban színezett lencsék - pl. a dioptriás napszemüvegek;

- átmenetes lencsék - a sötétítés csak a lencse felső részét érinti;

- fényre sötétedő lencsék - a beérkező fény UV-sugárzás tartalmát érzékelve sötétednek el.

 

A lencse felületi rétegei

Karcmentes réteg: vékony, kemény lakkréteg, amely ellenállóbbá teszi a lencsét a külső behatások ellen. Sajnos nem véd minden külső behatástól, erős dörzsölés hatására lekophat.

Antireflex réteg: A fény a határfelületeken megtörik és visszaverődik. A réteg a lencséről a szembe visszatükröződő kép erősségét csökkenti, szünteti meg. A réteg hiányában a szemüveglencse a fényképeken becsillan.

Páramentesítő réteg: A hidegből melegbe való belépéskor a hideg felületeken pára csapódik le. A réteg nem véd száz százalékosan a párásodás ellen, de gyorítja a szemüveglencsére lecsapódott pára elpárolgását.


 

napszemuveg3 szemuveg bifokalis lencse2
Székesfehérvár, Kossuth L. u.14.
Udvarház Üzletközpont
Tel/Fax: (22) 328-321
E-mail:kirstoptika@datatrans.hu
KIRST Optika