"Jó látás, jó közérzet." Mi azért vagyunk, hogy Ön jobban lásson!

 

Minden cukorbeteg veszélyeztetett!

 diabetesz szovodmenyeiA cukorbetegség (diabétesz) egyik súlyos, a szemet érintő szövődménye a látás jelentős romlását vagy teljes elvesztését okozó ún. diabéteszes retinopátia (retinakárosodás).

A retina diabétesz okozta elváltozásai többnyire az alapbetegség 10-15 éve tartó fennállása után kezdenek kialakulni. A szemkárosodás kimenetele I. típusú (inzulin-függő) fiatalkori, illetve kezeletlen II. típusú cukorbetegség esetében a legrosszabb. Az alapbetegség megfelelő kezelésével és rendszeres szemészeti ellenőrzés mellett azonban jelentősen csökkenthető a súlyos szembetegség kifejlődése.

Vegyen részt a szűrésen évente egyszer - a szeme világáért!

Ha időben sikerül diagnosztizálni a betegséget, a cukorbetegek látása megmenthető lenne!

semm kft logo 200

Európában másodikként hazánkban is megkezdődött egy mindenki számára elérhető, új országos szűrőhálózat kiépítése a Semmelweis Egyetem és az EMO Zrt. (Első Magyar Optikus Zrt.) egyöttműködésével.

Diabéteszes Retinopátia Vizsgálópont hálózat egyik magyarországi állomása a székesfehérvári Kirst Optika. Az EMO Zrt. egy speciális orvosi műszert, fundus kamerát telepített az optikáiba, melynek segítségével lehetőség van a sEMO P8vo9kzemfenék gyors, pontos, fájdalommentes fotózására a pupilla tágítása nélkül. A hálózathoz tartozó optikák - így a Kirst Optika is - az elkészült fotókat egy zárt orvosi informatikai hálózaton keresztül Budapestre továbbítják a központba, ahol a Semmelweis Egyetem klinikai szakorvosainak felügyelete mellett nemzetközi gyakorlattal rendelkező szakemberek végzik el a képek kiértékelését.

Végül a páciens az optikában kapja meg a vizsgálat eredményét. A rendeszer a képeket, eredményeket 10 évig megőrzi. Az elemzők minden vizsgálat alkalmával a régebbi felvételeket is látják, így szemünk állapotának változását több éves távlatban is nyomon követhetik.

 

A Diabéteszes Retinopátia kialakulásának folyamata

A diabéteszes retinopátiáért elsősorban a magas vércukorszint felelős, ami miatt a kiserekben romlik az oxigénleadás és a keringés, így károsodnak az érfalak. A szervezet igyekszik kompenzálni, ezért új erek jönnek létre, amelyek azonban igen gyengék, törékenyek. Ha sérülnek, könnyen vérzés és vizenyő alakul ki, akár az üvegtestben, akár a retinán. Már ez is látásromláshoz vezethet. A sérülés helyén pedig gyorsan növekvő hegszövet alakul ki, ami lehúzza a retinát, így akár retinaleválás is bekövetkezhet.

 

A betegség tünetei

Kezdeti stádiumában a diabéteszes retinopátia nem feltétlenül okoz panaszt. Később homályos, torz látás alakulhat ki. A látás az egyik, vagy mindkét szemen hirtelen leromolhat, úszó homályokat vagy sötét foltokat láthat az érintett. A megelőzés ezért létfontosságú! Szűrővizsgálatok alkalmával időben fény derül a kezdődő elváltozásokra, ami időben szakszerűen kezelhető.

 

A diabéteszes retinopátia kezelése

A diabéteszes retinopátia enyhébb esetei nem igényelnek szemészeti beavatkozást, a legfontosabb feladat ez esetben az alapbetegség kezelése, a cukorháztartás rendezése, a vérnyomás, vérzsírok szintjének pontos beállítása, a vérszegénység megszűntetése. Rendszeres szemfenék-szűrővizsgálatra van azonban szükség a kezelést igénylő elváltozások korai felismerése végett.

Szemészeti kezelés akkor válhat szükségessé, ha a látást veszélyeztető elváltozások kialakulását észlelik a felvételeken. Ebben az estben a páciensnek szakorvos felkeresését javasoljuk, a kezelések mielőbbi megkezdése érdekében, és a számára leginkább megfelelő kezelés megtervezéséhez.

 

diabetesz  osszehasonlitas 
Székesfehérvár, Kossuth L. u.14.
Udvarház Üzletközpont
Tel/Fax: (22) 328-321
E-mail:kirstoptika@datatrans.hu
KIRST Optika