"Jó látás, jó közérzet." Mi azért vagyunk, hogy Ön jobban lásson!

 

A diszlexia nem betegség

A diszlexia nem csupán olvasási nehézség, ennél sokkal összetettebb jelenség, nincs pontos tünetegyüttese, nem lehet minden esetben kimutatni neurológiai eltérést. diszlexia2A diszlexia a gyermekekkel szembeni elvárások és a végeredmény közötti diszharmónia.

Az oktatásnak általában nincs kapacitása specializált módon illeszkedni a diszlexiával küzdők képességeihez. Teljesítményorientált világunkban a képzés területén is a folyamatos megmérettetés jobb és még jobb eredményeket követel az egyéntől és az iskolától is. 140-150 új jelet kell elsajátítania az iskolakezdőknek. A diszlexiás gyermek képtelen követni a gyors elvárásokat. Lassan, igen sok hibával olvas, ezáltal nem érti jól a szöveget. Kérdés, hogy a szülői és pedagógiai segítséget elfogadja -e, motiváltságát fenn lehet-e tartani, vagy a nagy erőfeszítések ellenére feladja és ezáltal lemarad.

A tanulási (írás-, olvasási-, számolási) nehézségek egész életen át megmaradnak - nem gyógyíthatóak. A jelenség a lakosság 8-10 %-át érinti. A diszlexiával küzdők általában átlagos, vagy átlag feletti képességűek, intelligenciájuk nagy képzelőerővel megáldott. Rendkívül kreatívak, gazdag a képzeletük, különleges vízuális képességeik vannak, továbbá probléma megoldó képességük is fejlettebb az átlagosnál.


A diszlexia ma már korrigálható!

A diszlexia korrigálása, az olvasási készség javításának érdekében nagyon fontos, melyet megfelelő szűrőlencse, mint segédeszköz, és az egyénre szabott tanulóprogram alkalmazásával érhetünk el.

embl

A színlátás elméletének megváltozása közvetett módon kapcsolatban van a diszlexia kezelésével is. A legutóbbi kutatások szerint látórendszerünk egyik alrendszerében (a magnocelluláris részben) a neuronok rendellenes működése, azok túlingerlődése okozza az olvasási nehézséget.

Legújabb elmélet szerint az olvasandó szöveg eltorzulásának lehetséges oka, hogy a magnocelluláris rendszer vezetési sebessége gyorsabb a kelleténél, az információk összetorlódnak.

Feladat tehát, a látópályában megfelelő tempóban továbbítani az impulzusokat, azaz reszinkronizálni (szelektíven megváltoztatni) az információ haladási sebességét. A megfelelő klinikai teszteket és vizsgálatokat követően Angliában szabadalmaztatták a Chroma Gen haploszkópikus rendszert, mellyel korrigálható a diszlexia. A különböző szűrőkarakterisztikájú lencserendszer segítségével (színes előtétlencsékkel) megváltoztatható a fény spektrális összetétele és reszinkronizálható az információ haladási sebessége a látópályában.

A 2003-ban Magyarországon is tesztelt módszerrel a diszlexiás páciensek jelentős részénél szignifikáns eredményt értek el az olvasási készség fejlődése terén. Megfelelő alkalmazás esetén, már az első vizsgálatkor mind szubjektív, mind objektív javulás észlelhető.
diszlexChroma Gen szemüveglencse használatával folyamatosan csökken a hibásan olvasott szavak száma, nő a szóolvasási sebesség ( szó/perc ). Leggyakrabban a betűkihagyás, a toldalékok felcserélése, mint tipushibák csökkentek. Idővel a szemüveg nélküli olvasás is fejlődik.

Ezek a speciális technikával előállított lencsék nem csak az olvasási készséget javítják, hanem a színtévesztés bizonyos formáiban is nagymértékben elősegítik a színek felismerését.


Ez a komplex diszlexia szűrési és korrekciós program üzletünkben is elérhető. Segítségével időben felfedezhető és korrigálható a diszlexia, mielőtt a komolyabb tanulási nehézségek jelentkezhetnének. Mindazok, akik többet kívánnak megtudni, vagy segítséget kérnek, rendelkezésükre állok.

Kirst László
Optometrista

 

diszlexia szinlatas n diszlexia4
Székesfehérvár, Kossuth L. u.14.
Udvarház Üzletközpont
Tel/Fax: (22) 328-321
E-mail:kirstoptika@datatrans.hu
KIRST Optika